Zaskocz znajomych – podaj sztućce do ryb

Nietypowo szeroki widelec i nóż przypominający łopatkę – o co chodzi? Jak się tym posługiwać? Miny znajomych będą bezcenne, gdy podczas wspólnej kolacji obok talerzy położysz specjalne sztućce do ryb! Czy wiesz, jakie narzędzia mieć w domu, aby zaskoczyć znajomych wspaniałym podaniem dań rybnych?

Czym jadać ryby?

Tak naprawdę niewiele osób widziało kiedykolwiek sztućce do ryb. Jeszcze mniej próbowało nimi jadać. Dlaczego? W Polsce najczęściej potrawy rybne spożywa się przy pomocy zwykłego noża i widelca lub dwóch widelców. Najprawdopodobniej jest to spuścizna czasów PRL’u, w których dostępne były jedynie standardowe rodzaje sztućców do jedzenia dań głównych: łyżka, widelec, nóż. Dziś podanie zwykłego noża i widelca do ryby ujdzie nam oczywiście na sucho, ale dwa widelce to już zdecydowanie faux pas.

Jak wyglądają sztućce do ryb?

Sztućce do ryb to specjalny nóż i widelec. Nóż jest skośnie zakończony oraz bardzo szeroki. Wyglądem bardziej przypomina łopatkę niż zwykły nóż. Przy jego pomocy rozsuwamy rybie mięso oraz nakładamy je na widelec. Nóż ten nie jest ostry, aby nie przekrajał ości. Widelec do ryb, podobnie jak tradycyjny widelec, posiada cztery ząbki. Jednak w jego przypadku są one lekko skierowane do środka. Jest także dużo szerszy w porównaniu ze zwykłym widelcem.

Kiedy i jak używamy sztućców do ryb?

Widelec i nóż do rybySztućce do ryb nie nadają się do każdego dania rybnego. Stosujemy je wyłącznie do ryb smażonych, pieczonych lub gotowanych. Zwłaszcza, jeśli serwowane są w całości bądź w dzwonkach – jak w przypadku wigilijnego karpia. Takie ryby mają skórę oraz ości. Podręczniki do savoir vivre’u dokładnie i precyzyjnie opisują, jak należy jeść przy pomocy sztućców do ryb. Na początku powinno się oddzielić skórę i płetwy. Zadaniem gospodyni lub gospodarza jest zadbanie, aby na stole znalazły się talerzyki przeznaczone na tego typu „odpadki”. Rybę zaczynamy jeść od grzbietu, oddzielając za pomocą noża kolejne warstwy rybiego mięsa aż do szkieletu. Następnie staramy się usunąć szkielet w całości i zabieramy się do konsumowania drugiej części ryby. Taka technika jedzenia ryby jest skomplikowana i wymaga wytrenowanych umiejętności.

Filety rybne nie wymagają precyzyjnego oddzielania mięsa od ości, dlatego do ich jedzenia możemy bez problemu posługiwać się zwykłym widelcem. Do pomocy można posłużyć się także tradycyjnym nożem. Pamiętajmy jednak, aby nie kroić, lecz jedynie zgarniać pokarm przy jego pomocy na widelec. Oczywiście nikt nie zabroni nam podać sztućców do ryb do filetu. Takie rozwiązanie jest nawet wskazane, gdy mamy ochotę wyjątkowo przyjąć gości, jednocześnie oszczędzając im zażenowania, jeśli nie potrafią perfekcyjnie radzić sobie z prawidłowym usuwaniem ości.
Sztućców do ryb nie podaje się do wszelkich rodzajów śledzia marynowanego, a także wędzonego węgorza i łososia. Do ich jedzenia wybierajmy raczej zwykły widelec lub, jeszcze lepiej, mniejszy widelczyk do przekąsek.

Technika prawidłowego jedzenia ryby wcale nie jest prosta. Ale warto ją skrupulatnie ćwiczyć. Sztućce do ryb zrobią wrażenie na gościach, ale to przede wszystkim sprytne posługiwanie się nimi będzie świadczyło o naszej kulturze.


Dodaj komentarz